Култура хлеба иште празник хлеба

ОСУЈЕЋЕНА  ПАРАДА  ДО  ПОПЛАВЉЕНОГ  ГРАДА

 Из блата, преко злата, поново до блата  или Фестивал са седам кора

Кренувши ни из чега – из блата, винувши се до неба и злата, последњи дан Фестивала као да нас је поново вратио у блато. Неизвесно јутро започело је стидљивом кишом, која нас је нагнала да експонате премештамо из дворишта у ходник школе. Незапамћено за наш град, с неба се слило 100 литара воде по квадратном метру за сат времена. Дворишта, путеви, тротоари пливали су у води. Преносећи значење идиома о рударском хлебу са седам кора, прво на сељачки хлеб са девет кора, и наш фестивал учланио се у ову колону мукотрпно зарађеног хлеба – фестивал са девет кора. Киша је спречила неке учеснике да дођу, као и госте. Осујетила је нашу замисао да трећи фестивалски дан започнемо парадом кроз град.

 ИЗЛОЖБА РАДИОНИЧКИХ  ПРОДУКАТА

 Киша, међутим, није била препрека да се погледају изложбе радионичких продуката у ходнику школе:

  • ликовних радова
  • испечених хлебова
  • паноа с литерарним радовима
  • изложба радова умотворина о хлебу (поствљена од 1. дана)

Такође од 1. дана изложене су биле фотографије из Музеја хлеба у Пећинцима, уприличена је и продајна изложба књига о хлебу. Делић атмосфере са изложбе погледајте у филму.

Игроказ драмско-обредне радионице Од сетве до жетве 

 Потом су гости и учесници могли погледати игроказ  радионице “Сетва и жетва”. Они су свом игроказу дали назив Од сетве до жетве. Учесници и водитељи су своју представу спремали радионички под ведрим небом претходног дана, на салашу, па су планирали и осмислили свој наступ у дворишту, са много сламе и жита. Но, добро су се снашли и у затвореном простору. Даће Бог и лепо време кад ћемо моћи да их погледамо у природним условима. Погледајте снимак њихове представе:

    

 СМОТРА И ПРЕЗЕНТАЦИЈА  АКТИВНОСТИ

 Како су радиле драмско-обредна, ликовна и литерарна радионица

Представљање радионица настављено је у школском библиотечко-информационом центру. Ту су представници три радионице које су обухваћене изложбом тј. игроказом изнели на који начин су радили и каква су им искуства: о практичној и ликовној радионици говорили су ученици учесници, о драмско-обредној водитељ учитељица Бранка Радовановић. Литерарна радионица се представила читањем најлепших бајки и песмица.

Видео-репортажа радионице  Модерна естетика хлеба

 Ова је радионица требало да прикаже видео-репортажу насталу током посете пекари „Клас“. Педагошкиња школе, која је снимала видео-камером, није успела да намонтира материјал. Каже – заказала техника – па је премотавала сирови материјал преко телевизора. Но, ако је заказала техника, није заказао људски фактор. Срећом, прес-центар имао је свој материјал снимљен камкордером, па је још исто вече монтирао дванаестоминутни филм. Погледајте га на линку

 Модерна естетика хлеба, посета пекари @ Yahoo! Video

Фото-прича о виртуалној шетњи кроз европске музеје хлеба 

  Виртуелну радионицу представила је наставница Сњежана Фодора, приказујући фото-причу, насталу као резултат интернет-претраге  вебсајтова музеја хлеба по Европи. Продукт ове радионице био је занимљив, али је, нажалост, једини материјал на фестивалу који није користио службено писмо. Зато чекамо да се фото-прича ове радионице пропрати ћириличним, не само традиционалним писмом српског језика, него и уставном обавезом и службеним писмом, као и јединим писмом српског језика по светским стандардима. У међувремену, прилажемо шта су на вебсајтовима музеја хлеба пролетос издвојили ученици IV3 на редовним часовима народне традиције, проучавајући тему хлеба.

 http://d.yimg.com/static.video.yahoo.com/yep/YV_YEP.swf?ver=2.2.40
Evriopski muzeji hleba @ Yahoo! Video

 Коме је фотоприча сувише брза или спора, може да преузме пдф-документ са фотографијамаовде 

Погледајте и албум слајдова екстеријера европских музеја хлеба у изради Балканкултаовде.

Занимљивости из интернет претраге европских музеја хлеба 

 Најзанимљивије што су четвртаци пронашли јесу примери како се каже и пише реч “хлеб” на разним језицима света на веб-сајтовима чешког и португалског музеја хлеба.

 
КВИЗ ЗНАЊА „КО ЗНА ВИШЕ О ХЛЕБУ“
 
 

 Квиз знања организован је на самом крају. Пропозиције су биле такве да је из сваке радионице одабрано шесторо деце, која заступа своје другаре. Свако до њих размештен је у другу екипу за квиз тако да је у свакој екипи био по један представник сваке радионице. Питања су се односила баш на оно што се у радионицима истраживало и радило. Питања су презентована путем видео-бима, екипе су радиле на материјалима за квиз, а дежурне ученице из прес-центра купиле и уписивале бодове на паноу.

 Истовремено, на слајдовима су добијали повратну информацију о тачном одговору. Посебан гост фестивала је био гдин Василије Папић, пекар и песник. Током године он нас храни јер нам ужина стиже из његове пекаре, а на квизу нас је разгалио својим песмама, рецитујући их током квиза у неколико наврата. На крају квиза бодови су сабрани и чланови три најбоље екипе добили су поклоне: првонаграђени ташнице за цеде, другонаграђени домине, а трећенаграђени кутије за оловке. Једна се екипа љутила тврдећи да супарничкој помаже домаћица, али за то није било доказа. Иста је тражила додатне задатке, док су се збрајали бодови и решила их брзо и лако. Више среће следеће године!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: