Култура хлеба иште празник хлеба

 Фестивал хлеба за децу:  24 – 26. јуна 2009. у ОШ „Свети Сава“ у Бачкој Паланци
 
Бавећи се интердисциплинарно вечитом темом хлеба у ОШ „Свети Сава“ из Бачке Паланке, тим наставника (Драгана Менчик, Славица Јурић, Бранка Радовановић) сазнао је за Фестивал хлеба и понудио своју сарадњу тако што ће организовати активности за децу у оквиру Фестивала хлеба, а школа постати носилац тих активности. Ове године те су активности организоване као пилот-пројекат само за ученике ове школе, али већ следеће оне могу да обухвате децу из Војводине, целе Србије, па и из других земаља, јер је и сам Фестивал хлеба међународни. Фестивал хлеба за децу траје од 24. јуна до 26. јуна и замишљен је као низ интерактивних активности за децу. С најлепшим продуктима с Фестивала деца школе учествоваће на генералној манифестацији у септембру.  Преузмите или отворите Програм Фестивала за децу 2009.
 
 
 
Проглас за фестивал хлеба за децу и начин укључења
 
Деца школе од 1. до. 7. разреда прогласом су позвана да се укључе на фестивал. Проглас је садржао списак активности сва три дана фестивала са кратким описом и трајањем сваке активности. Да би се укључили у неку од њих, заинтересовани су били дужни да на материјалу на којем желе (хартија, платно, дрво и сл) напишу и украсе стих, изреку, сентенцу, идиом или какву сличну умотворину о хлебу, напишу податке о себи и наведу бар две радионице у којима би желели учествовати. То су предавали својим наставницима, који су на основу њихових радова и наведених жеља, распоређивали децу у једну од седам радионица првог дана Фестивала. Активности другог и трећег дана су имале своје  прецизне пропозиције. Подразумевале су да у њима и кроз њих, сви заједно, након радионичког рада у групама, стекну нова сазнања и виде шта су други радили кроз истраживачко путовање у музеј пољопривредних алатки у Кулпину и еко-кућу у Бачком Петровцу, квиз знања, параду, смотру и изложбу радионичких продуката.
 
Погледајте више радова  – улазницa на фестивал у фотоалбуму или овде.
 
 
 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 

Слоган овогодишњег Фестивала хлеба за децу

Сасвим случајно један дечији рад, којим се стицало право учешћа на фестивалу, постао је слоган фестивала. То је изрека Ногом у блату, главом у злату. По изреци смо дали наслов изложби дечијих радова-улазница на фестивал. Изреком смо потврдили све фестивалске активности (кроз блато до злата – без муке нема лепоте и вредности), оправдали почетничке грешке у организацији  и спровођењу (негде смо нешто упрљали и забрљали), тумачили све што нам се догађало (поготово страшну и калну кишу последњег дана фестивала) и препознали како се осећамо (блатњаво или златно).

Коментари на: "Програм Фестивал хлеба за децу 2009." (2)

  1. Дечији фестивал рече:

    Никад раније нисам чула за изреку Ногом у блату, главом у злату. Много је лепа и мудра!

  2. Дечији фестивал рече:

    Благослови и клетве су вечита тема српске културе. Паде ми на ум да се као улазница и то може тражити или обрадити у некој радионици. Замислите ову клетву: Лебац ти се огадио! Уф.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: