Култура хлеба иште празник хлеба

Прес-центар

 Пре, током фестивалских дана и после њих за организацију, прикупљање материјала, контакте с јавношћу и уређење овог простора бринуо се ПРЕС-центар фестивала. Представљамо га (се).
 
ПРЕС-ЦЕНТАР = Трипут по три – колико нас то би и ко на кога личи
 
Не љути се, човече
 
Током фестивала, пре и после њега, функционисао је прес-центар, смештен, где би друго, него у библиотечко-информациони центар школе. Прес-центар је припремао материјале за фестивал, пратио сва дешавања, сакупљао документацију, фотографисао и снимао видео-записе, писао и постављао материјале на овај интернет-простор, комуницирао с другим медијима. Како је то изгледало? Издвојиле су се три групе или врсте ученика и три типа фестивалских прес-наставника. Уз мало инвенције и одступања, ова се категоризација може применити и на остале учеснике. Зато, није згорег да је изнесемо, с надом да ћемо се препознати да би се поправљали, а не да бисмо се љутили.

Ученици

1. група – манекенско-chaterska
Иако су чланови библиотечко-информационе секције, радиле су само што се њима свиђа: шетале се и снимале, трудећи се да се на снимцима чује бар њихов глас. Кад се с „наступа“ врате у библиотечко-информативни центар, заседну за рачунаре и чатују до бесвети, под својим лажним именима, које су излажирале, чак и кад су отварале налоге за потребе Фестивала. Наравно, нису размењивале информације о фестивалу, нити га популарисале, него о ко зна чему. Кад треба да се лате посла сређивања материјала, одједном се сете разноразних састанака, хитних породичних обавеза типа чувања млађе деце; почињу нечујни позиви родитеља и рођака, неодложне посете, краћа путовања, зубари, болови у стомацима, пробадања у грудима… Списак разлога да се избегне озбиљан посао већи је од било које фестивалске изложбе! Свој манекенско-чатерски стил посебно су показале последњег дана фестивала кад су дале изјаву за локалну телевизију о свом послу. Новинар је на питање шта су у прес-центру научиле о новинарском послу добио одговор – Како се пече хлеб. Тако то бива кад се много чатује, па се изгубе представе о стварности. Ко је чинио ову групу, нећемо рећи, саме ће се препознати. Оне су, иначе, сјајне с друге стране фотоапарата и камере. Било би одлично да су бар научиле како се хлеб пече, јер о медијима, новинарству, сређивању грађе, као ни о простору који су требале уређивати, засигурно нису ништа научиле. Њихов ангажман овом приликом врло је личио на песмицу чика Јове-Змаје (прерађену за нове, масмедијске услове): …ништа више није научила пачурлија та, него што је и пре знала: чат, чат, чат(chat, chat, chat)
 
2. група – мултифункционална
Иако млађа од претходне групације, иако први пут суочена с оваквом врстом посла, показала се много савеснијом и ефикаснијом. Те су радиле све: постављале изложбе, припремале материјале, делиле их, одлазиле у продавницу, кувале кафу, фотографисале и снимале, писале, монтирале… Знале су да оду кући само на ручак, па се врате да монтирају материјале. Рачунарске програме које су користиле за време фестивала, преузеле су да их имају и код куће, за успомену и дуго сећање. Највише им се свидело монтирање грађе, а најмање писање, али су и то стоички одрадиле. Штавише, писале су и о активностима којима нису присуствовале, и монтирале материјале, које нису саме снимиле, надокнађујући оно што није урадила претходна група. Упознате са свим пословима на фестивалу и око фестивала, следеће године планирају да саме пријаве и воде неку од радионица, а могу и да оснују сопствену телевизију. Мултипрактичне су биле Милица Мајкић, Јована Шијаков, Миљана Миљковић из 6/2. Свака част и браво, фестивалске вреднице!
 
3. група – дописна и почасна
Таквим члановима сматрамо несталне, пролазне, удаљене чланове, који немају посла у самој групацији, или га немају стално, а воде се на списку. Неки од почасних чланова су у прошлости нечим заслужили да буду почасни, али се обично рачуна с тим да ће тек да ваљају групацији која их је зато и прогласила почасним. Појављују се само на свечаностима, почасте се (отуда и име), и оду кући. Дописни чланови су, пак, нека врста чланства на пробном раду – ако се докажу, постаће редовни. Разлика између таквих чланова по другим удружењима и ових наших у Прес-центру, јесте та што нити видимо чиме су ови наши заслужили почаст, нити како убудуће могу ваљати, нити смо препознали жељу да се докажу и покажу. Од њих три најефикаснија је била Лана Ђукановић из VII 4 која је посетила изложбу екс-либриса са својим ментором наст. Вајагићем и написала солидан прилог. После није дошла ни на част, тако да је слободно можемо сматрати дописним чланом, који се доказао, те следеће године може да постане редовни члан. Друге две су из 6. разреда. У свом пролазном боравку понешто су снимиле, само што су то, углавном, били паркети, подови и људи који причају, али им се главе не виде, па нам није много значило. Ипак, њихов је једнократни и краткотрајни боравак изгледао као да су нас почаствовале, а најпре ће бити да су изашле у сусрет наставници која их је позвала да фигурирају у петак у 9.00.
 

 
Наставници (типологизација по видљивости)
 
Сад га видиш, сад га не видиш – наставник Пеђа Вајагић налазио се свуда и нигде. Не зна се још коју је прес-кућу представљао, није се идентификовао, али је писао и за локалне медије, и за нас. Лево можете преузети његов ауторски текст.
 

 

Овде преузмите текст о фестивалу    Предрага Вајагића
 
Не мо’ш да је не видиш, само да избегнеш – наставница Славица Јурић живела је за фестивал, неки кажу и спавала у школи. Још је тамо, шта ради, зна она само. Са Драганом Менчик и Бранком Радовановић аутор је награђиваног наставног пројекта интердисциплинарног приступа теми хлеба, па и пројекта Фестивала. Лево можете преузети њихов рад.
 
Невидљива – наставницу Наташу Марјановић видели смо у време кише. Лепо је изгледала и брзо нестала. Киша јој није сметала. Накнадно смо на столићи крај врата затекли непотписан, леп рукописни састав о активностима у време кише, који смо делимично искористили за текст о трећем фестивалском дану.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: