Култура хлеба иште празник хлеба

 ИЗЛОЖБА ЕКС-ЛИБРИСА
 
„Екслибрис“ је штампано уметничко дело малог формата, које се обично лепи на унутрашњу страну корица књиге, да би идентификовало власника. „Ex Libris“ је латинска фраза, која значи из књига тог и тог… тј. име особе која наручује од уметника. Екслибрис је начин да елегантније и декоративније обележе своје власништво над књигама него што је то обично уписивање имена. Ретко је већи од 20 x 22 cm, јер треба да буде усклађен са величином књига. Неки од најбољих екслибриса направљених данас дело су руских, чешких или словачких уметника. Еx Libris је мање значајна уметничка форма, али се ипак одржала већ пет стотина година.
У оквиру Фестивала хлеба за децу у Градској библиотеци постављена је изложба екслибриса. Срж изложбене збирке чине радови пристигли на међународни екслибрис- конкурс, који су почетком 2006. године расписали Екслибрис- друштво Београд, Балканкулт фондација, Ерик-уметност (EricArts) институт из Бона, турско екслибрис- друштво из Анкаре и Музеј хлеба из Улма. На тему „Хлеб као културно наслеђе“, одазвало се 412 уметника из 48 земаља света са 822 рада.  На изложби у библиотеци могу се видети сви награђени радови са конкурса, као и многи други из различитих периода и епоха.  У Каталогу изложбе може се наћи више података. 
Прес-центар: Лана Ђукановић, VII 4
 
Фотографије најлепших екс-либриса погледајте   овде.
Посетите вебсајт Балканкулт- фондације да сазнате више о светском такмичењу у сликању екс-либриса!
 
ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА МУЗЕЈА ХЛЕБА У ПЕЋИНЦИМА
 
Иако јединствен у свету јер је посвећен обредним хлебовима, наш музеј хлеба у Пећинцима нема свој вебсајт нити одговарајућу интернет-презентацију. Уз то, власник музеја изгледа не схвата дух времена у коме интернет не служи да би закинуо неког, него да би обавестио многе, па не воли ни да се фотографије музеја јавно користе, а камоли збирка његових слика са мотивима хлеба, јер он је и академски сликар. Истовремено, фотографије најпознатијих уметника можете погледати на вебсајтовима музеја, а многих великих, живих уметника и на њиховим приватним интернет-страницама. Захваљујући директору Фестивала хлеба г дину Димитрију Вујадиновићу добили смо дванаест кашираних фотографија из музеја и формирали изложбу у ходнику, придружујући јој и неке фотографије које смо сами направили приликом посете музеју 2007. године.  Остали ће, ако желе да сазнају шта се крије у музеју, ипак, морати да оду и пријатно се изненаде. Осим алата и оруђа за обраду земље, посуда и алата за добијање брашна, стотинак обредних хлебова, моћи ће видети и праву, употребљиву хлебну пећ, помолити се у капели у дворишту музеја, купити интегрално брашно, уметничке предмете које је сликар израдио.
 
Посетите следеће интернет-странице да сазнате више о музеју:

о музеју –  о поставкамаразговор с власником

ПРОДАЈНА  ИЗЛОЖБАКЊИГА  О  ХЛЕБУ
 
На продајној изложби књига о хлебу нашле су се неколике књиге у издању Балканкулт-фондације. Две од њих су на српском језику, две на енглеском, односно вишејезичне. Књиге је школска библиотека добила на поклон зимус од директора Фестивала хлеба. Овај пут желели смо да понудимо и другим гостима и колегама могућност да неку од тих књига имају у личној библиотеци. Највише је прегледана и купована најрепрезентативнија књига „Хлеб на 200 начина“. Она је послужила и учесницима радионица као надахнуће да осмисле своје сликарске скице, украсе за хлеб, а неки „штребери“ су се спремали за квиз по овој књизи.

Хлеб на 200 начина, Димитрије Вујадиновић, Нови Сад – Београд, 2008 (ћир)
Репрезентативан кувар у тврдом повезу с мноштвом квалитетних илустрација. Не чине, међутим повез и илустрације ову књигу вредном, него кратка, али драгоцена прича о историјату хлеба у уводу, допуњена цртицама из историје хлеба. Уводни део је тако мали приручник из историје једне културе кроз разне културе, елеменат који спаја временски и просторно човечанство. Можда зато књига и почиње таблом на којој је исписана реч хлеб на 56 језика и писама. Наставак чине рецепти за хлеб различитих традиција широм света, разнолики по саставу, припреми, али и послужењу и намени. Можемо рећи да је ово књига и историјата и куварских рецепата и мали зборник обичаја, навика и веровања.

Bread Museums in Europe, едитор Димитрије Вујадиновић, Београд – Нови Сад, 2006.
Иако је књига на енглеском, односно на језицима других европских народа, уи зависности који се музеј представља, књига је корисна и онима који не знају ниједан од тих језика. Слика често говори више од стотину речи, а ова је књига опремљена квалитетним фотографијама у боји, које на најбољи начин приближавају музеје о којима је реч. Рађена као својеврстан водич кеоз европске музеје хлеба, представљање сваког почиње адресом и другим контакт-подацима, затим износи историјат музеја, специфичне активности и понуде музеја, као краћи опис музејских збирки.

A Collection of Proverbs of All Nations on Bread and Baking, J. H. Macadam, Београд – Нови Сад, 2006.
Књига шкотског аутора у издању Балканкулт-фондације представља антологију идиома, изрека и сентенци о хлебу на 14 језика света, сређених по језицима. Међу њима су живи језици, али и латински, галски и други мртви језици, што само појачава утисак о значају и смислу хлеба, који претрајава многе културе и минуле епохе. Више него иједан други универзални симбол човечанства, хлеб представља есенцију човечанства, његову борбу и напредак, његово стваралаштво, муку и радост. 

Хлеб од кромпира, Огистен Пармантје, Београд, 2008 (ћир)
Књига је превод чувене књиге француског природословца и апотекара из 18. века. Књига је преведена и објављена у години коју су УН прогласиле за годину кромпира, као хране будућности и ефикасног начина за борбу против глади. По маниру писања популарних књига у веку у ком је настао спис, он представља корисна упутства, складно повезана са размишљањима и расправама на задату тему – кромпир у исхрани. Бурне револуционарне године у којима је књига настала по претњи од глади не разликују се много од нашех времена.  

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: